Jdi na obsah Jdi na menu

Obědy, velká jídla

15. 7. 2016

Jednoduché hovězí: Do pekáče oliv.olej, hovězí maso okořeněné kmínem,solí, pepřem, sladkou paprikou a kdo má rád jako já, trocha chilli. Pokládáme nakrájenou červenou cibulí a Medvědím česnekem a šup ho tam (do trouby). Vznikající s jasmínovou rýži a zeleninou.


                                                13626586_197927590605270_584049083870017825_n.jpg 


Vypadá to jako langoš, voní to jako langoš....jen trochu "jinej" ... na těsto: 125g tvarohu nízkotučného ve vaničce, 2 vejce, sůl, 3,5 lžíce rozemletých oves.vloček,lžička suš.droždí....smíchat v misce a nechat cca 20min stát jen tak na lince, troubu na 180'C, na peč. papír lžící vytvořit dva langoše a zapéct (15-20 min).Na ně potřít čes.směs (nastrouhaný stroužek česneku smíchaný s lžící oliv.oleje a vodou) fitness kečup, nebo fofr kečup a sýr ....popř.kdo má rád tatarku, naší verzi.....kečupy a tatarka najdete v sekci: kečupy,dipy...

 

                                                                13592631_197931070604922_5474747588370454039_n.jpg

 


 

"Troubák" s celerovými a batátovými hranolkami: sýr obalíme pouze ve vejci a kukuřičné strouhance,šoupneme do trouby na pečící papír LEHCE natřený oliv.olejem a pečeme dozlatova. Hranolky nakrájíme z očištěné zeleniny,na 3 min ponoříme do vroucí vody,vyjmeme,necháme okapat,přidáme 1 lžíci olivového oleje,sůl,sladkou papriku a já miluju curry, taky "šoupnem" do trouby. Tatarku vyrábíme z bílého jogurtu,soli,pepře,nastrouhané okurky,pár kapek citr.šťávy můžeme přidat 1 lžičku hořčice,popř.česnek.....

 

                                                                    13599983_198007397263956_5194578261572355391_n.jpg


Zeleninová obloha,fitness kečup a ryba: Hejk s kmínem, soli a pečený v troubě

 

                                                                    13620076_198015687263127_8135401884362040153_n.jpg


 

Čočková sekaná: uvařit čočku spolu se solí,celým pepřem,novým kořením a bob.listem,kořen.zeleninou nadrobno. Zcedit.Nechat trochu prochladnout, vmíchat vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a zahustit dle potřeby s rozmix.vločkami. Pečeme ve formě vyložené pečící papírem na 160-180'C

 

13592566_198017713929591_7115649239277460184_n.jpg

 


 

Hambáče? No problema! S řepným burgerem, fitness kečupem, psylliovými bulkami a kupou zeleniny :)
Řepné burgery:nastrouhat 2 řepy,vejce,přidat rozmis. vločky dle potřeby,koření jako na bramborák (česnek,sůl,pepř,kmín a majoránka)....utvořit bulky na plechu na pečícím papíru a upéct cca 180' dle oka.....tvarohové bulky:1 tvaroh nízkotučný v krabičce,3 vejce,sůl,kmín,3lzice psyllia,6 lžic oves.otrub a celé balení sušeného droždí....jen tak zamíchat ,nechat na lince cca 20 min,zhoustne to.troubu na 180' a na peč.papír udělat lžíci bulky cca 4-5 ks....posypat semínky a péct cca 20 min do zlatova

 

                                                                         13612191_198399520558077_467850819100807078_n.jpg

 


 

Bramboráčky: Klasicky nastrouhat brambory. My použijeme batáty a klasické poměry v poměru 1:1, klasicky okořeníme, přidáme česnek a zahušťujeme rozmix.vločkami. Na pečící papír lehce potřený oliv.olejem rozprostřeme lžící těsto a pečeme v troubě na cca 160-180¨C...ideální je použít kysané zelí rovnou ze skleničky-obrovský zdroj vitamínů a blahodárné pro střeva :)

 

13590363_198400430557986_1375229301910026254_n.jpg

 


 

Úplně nejvíc "boží" kari z červené čočky pro milovníky pikantního jídla. Vypálíme červa, ne?

Navíc červená čočka není nadýmavá a má vys.podíl bílkovin!

Recept:300g červené čočky uvaříme. V hrnci rozpustíme 1 lžíci másla,přidáme půl červené cibule na jemno a necháme zesklovatět. Přidáme 1lžíce červené papriky,1/2 lžíce kořenicí směsi garam masala,1 lžičku kari,1/2lžičky kurkumy,1/2 lžičky pepře,stružek prolisovaného česneku,1 lžičku strouhaného zázvoru. Mícháme a opékáme 1-2 minuty. Pak vmícháme 400 g rajského pyré a chvíli dusíme. Přidáme čočku a 100 ml kokosového mléka(v případě nouze 100ml vody+1 kopcovaté lžičky kokos.másla). Osolíme. Podusíme. Podáváme s rýží.Já miluju jasmínovou .

 

                                                                    13590437_199342710463758_1273004729611257377_n.jpg

 


 

Hovězí na těstoviny v rajčatové omáčce:kvalitní mleté hovězí orestujeme na lžíci oliv.oleje s jarní cibulkou a přidáme česnek(já dala medvědí).Přidáme rajčatové pyré a rozmixovaná rajčata.Osolíme,opepříme,přidáme rozmarýn,tymián a kmín.Podusíme.Bezvadné na těstoviny,rýži,kuskus....

 

                                                                    13631484_200435930354436_5790385525432921778_n.jpg

 


 

"Tortila"(palačinka):špenát(cca hrst sekaného),strouhanku mrkev na jemno, 2vejce, česnek, sůl a pepř smícháme, vlijeme na pánev vyváženou oříškem másla....na masíčko si nakrájíme kuřecí prso, osolíme, opepříme, přidáme lžíci jogurtu, pár kapek oliv.oleje, nadrobno nasekanou cibulku a kari. Dáme na rozpálenou pánev s pár kapkami oliv.oleje a opečeme. Ke konci přilijeme malinko vody,abychom to neměli suché, ale jogurt vše zvláční.Hotovou palačinku namažeme žervé nebo lépe riccotou, poklademe maso,libovolnou zeleninku a stočíme.Můžeme zapéct pod grilem nebo v toastovači.

 

                                                                   13620360_200438047020891_4629219418998391232_n.jpg


 

Tvarohové noky se špenátem, dušeným krůtím masem a mozzarelou:NOKY:půl vaničky níz.tvarohu, 1vejce,špetka soli a rozemleté vločky dle potřeby(postupujeme jako u noků nasladko s mákem-viz.sladká jídla)....KRŮTÍ MASO: krůtí maso nakrájíme na kousky(jako u guláše), okořeníme(sůl,pepř,sladká paprika,kmín), přidáme lžíci oliv.oleje, přidáme lžíci jogurtu a vložíme do pekáčku do trouby na cca 170'C....opékáme ŠPENÁT: listy špenátu orestujeme na lžičce másla(NE MARGARÍN!),přidáme prolisovaný stroužek česneku a prohřejeme...POSTUP: Noky se špenátem ihned promícháme, přidáme krůtí maso a nakrájenou mozzarelu...TIP: noky jsou výborné pouze se špenátem lehce posypané strouhaným sýrem.

 

                                                                    13615519_201738786890817_3213866050550964300_n.jpg

 

 


 

 

Cizrnový guláš: Nejprve uvaříme cizrnu dle návodu, scedíme...Na lžíci oliv.oleje opečeme nasekanou jarní cibulku, přidáme libovolné méně tučné masíčko, osolíme,opepříme, přisypeme mletou papriku a chvíli restujeme,než se maso zatáhne.Dále vložíme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninku, přilijeme vodu a dusíme. Když máme zeleninku měkou přidáme scezenou cizrnu, prolis.česnek (nebo já raději česnek medvědí),na proužky nakrájenou červenou papriku a kdo má rád pikantní chuť:chilli...Dusíme do zhousnutí, proto s přiléváním vody opatrně...nezahušťujeme klasicky, pouze v případě nouze lze zahustit rozemlet.vločkami nebo rýž. či kuk. krupičkou...Podáváme s vhodným pečivem, tvar.noky či rýžovými těstovinami.Dobrou chuť!
 
 
 
 

13718706_202164486848247_1691959557358849985_n.jpg

 

Bramborovo-špenátové noky se sýrem:

2 velké brambory, 4 lžíce rozmix. špenátu, česnek dle chuti,vejce, sůl a pepř rozmixujeme. Přidáme na jemno rozmixované vločky a lžíci rýž. krupičky. Vytvoříme těsto jako na klasické noky a lžičkou odebíráme noky,které vhazujeme do vroucí osolené vody. Podáváme se strouhaným sýrem...

 

                                                                     spenat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bramborovo-brokolicové placičky s kuřecím prsem pečeným v bazalkovo-jogurtovém pestu a květák.pyré:
 
 
V mixéru rozmixujeme 2 lžíce bílého jogurtu s 1 stroužkem česneku,solí,pepřem a několika lístky bazalky.V misce tímto polijeme kuřecí prso a necháme marinovat (kdo chce, tak přes noc, jinak postačí doba, kdy se bude vařit zelenina).Uvaříme řekněme "na hrst" květák.růžiček.A taktéž brokolice a jeden brambor (ten si nechte odložený třeba od oběda ze včerejška).Maso pečeme v troubě pod grilem na cca 180'C. Bramboru, brokolici,     sůl, pepř, medvědí česnek, drcený kmín a 1 vejce rozmixujeme v hladkou hmotu a na pánvi opékáme(když už chcete pánev trochu pomazat, stačí pár kapek kokos.oleje nebo ji potřít). Ještě teplé růžičky květaku vložíme do mixéru spolu s jednou velkou lžící žervé, solí, bílým pepřem a troškou muškát.oříšků. Rozmixujeme dohladka.   A hotovo!
   
 
 
 
                                                                         obed.jpg          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   

BRAMBOROVÉ LOKŠE 

 

  • 3 střední uvařené brambory ve slupce
  • sůl
  • 1 žloutek
  • kokosový olej na potření

Brambory očistíme a nastrouháme na jemno. Osolíme, vmícháme žloutek a na pečící papír rozprostřeme podobně jako palačinky či lívance. Lehce potřeme kokos. olejem a pečeme dozlatova při 200°C.

TIP: Lokše podáváme nasladko s fit povidly, mákem svařeným s medem,mlékem a nastrouhaným jablkem nebo

Na slano k pečenému masu, zelí, potřené jen česnekem jako naše babičky.

 

 

15966509_1343040402394521_1547858414_o.jpg   15909032_1343040612394500_852957596_o.jpg

 

 

 

 


 

 

ZAPÉKANÉ SÝROVÉ PALAČINKY POD SNĚHOVÝM GOUDA KABÁTKEM 

 

Palačinky

  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku kefíru
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • oříšek rozpuštěného másla
  • 5 vrchovatých lžic směsi celozrných vloček rozmixovaných na mouku

Suroviny společně smícháme mixérem, necháme chvíli spojit a připravujeme na pánvi lehce potřené kokos.olejem pod pokličkou, neotáčíme, pouze poté "sesuneme" na talíř, kde budeme plnit...

                                           

Tvarůžková náplň:

  • 1/2 žervé
  • 1/2 cottage
  • 100g tvarůžků
  • Vše spojíme v robotu

 

Italia náplň:

  • 1/2 mozzarely
  • rajčata nakrájená nadrobno, popř.
  • fit kečup/ rajčatové pyré

 

Palačinky naplníme, do pekáčku vkládáme střídavě s náplněmi. V hrnečku smícháme 2 bílky s hrstí nastrouhané goudy a trochou vody či mléka, lžící jogurtu a obsah pekáčku zalijeme. Pečeme při 180°C pod grilem.

 

 

 

15967070_1346590932039468_1765079259_o.jpg    15992106_1347774021921159_1570081284_o.jpg

                                                                              
 



 

 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář