Obědy, velká jídla
Jednoduché hovězí: Do pekáče oliv.olej, hovězí maso okořeněné kmínem,solí, pepřem, sladkou paprikou a kdo má rád jako já, trocha chilli. Pokládáme nakrájenou červenou cibulí a Medvědím česnekem a šup ho tam (do trouby). Vznikající s jasmínovou rýži a zeleninou.
Vypadá to jako langoš, voní to jako langoš....jen trochu "jinej" ... na těsto: 125g tvarohu nízkotučného ve vaničce, 2 vejce, sůl, 3,5 lžíce rozemletých oves.vloček,lžička suš.droždí....smíchat v misce a nechat cca 20min stát jen tak na lince, troubu na 180'C, na peč. papír lžící vytvořit dva langoše a zapéct (15-20 min).Na ně potřít čes.směs (nastrouhaný stroužek česneku smíchaný s lžící oliv.oleje a vodou) fitness kečup, nebo fofr kečup a sýr ....popř.kdo má rád tatarku, naší verzi.....kečupy a tatarka najdete v sekci: kečupy,dipy...
"Troubák" s celerovými a batátovými hranolkami: sýr obalíme pouze ve vejci a kukuřičné strouhance,šoupneme do trouby na pečící papír LEHCE natřený oliv.olejem a pečeme dozlatova. Hranolky nakrájíme z očištěné zeleniny,na 3 min ponoříme do vroucí vody,vyjmeme,necháme okapat,přidáme 1 lžíci olivového oleje,sůl,sladkou papriku a já miluju curry, taky "šoupnem" do trouby. Tatarku vyrábíme z bílého jogurtu,soli,pepře,nastrou
Zeleninová obloha,fitness kečup a ryba: Hejk s kmínem, soli a pečený v troubě
Čočková sekaná: uvařit čočku spolu se solí,celým pepřem,novým kořením a bob.listem,kořen.zeleninou
Hambáče? No problema! S řepným burgerem, fitness kečupem, psylliovými bulkami a kupou zeleniny :)
Řepné burgery:nastrouhat 2 řepy,vejce,přidat rozmis. vločky dle potřeby,koření jako na bramborák (česnek,sůl,pepř,kmín a majoránka)....utvořit bulky na plechu na pečícím papíru a upéct cca 180' dle oka.....tvarohové bulky:1 tvaroh nízkotučný v krabičce,3 vejce,sůl,kmín,3lzice psyllia,6 lžic oves.otrub a celé balení sušeného droždí....jen tak zamíchat ,nechat na lince cca 20 min,zhoustne to.troubu na 180' a na peč.papír udělat lžíci bulky cca 4-5 ks....posypat semínky a péct cca 20 min do zlatova
Bramboráčky: Klasicky nastrouhat brambory. My použijeme batáty a klasické poměry v poměru 1:1, klasicky okořeníme, přidáme česnek a zahušťujeme rozmix.vločkami. Na pečící papír lehce potřený oliv.olejem rozprostřeme lžící těsto a pečeme v troubě na cca 160-180¨C...ideální je použít kysané zelí rovnou ze skleničky-obrovský zdroj vitamínů a blahodárné pro střeva :)
Úplně nejvíc "boží" kari z červené čočky pro milovníky pikantního jídla. Vypálíme červa, ne?
Navíc červená čočka není nadýmavá a má vys.podíl bílkovin!
Recept:300g červené čočky uvaříme. V hrnci rozpustíme 1 lžíci másla,přidáme půl červené cibule na jemno a necháme zesklovatět. Přidáme 1lžíce červené papriky,1/2 lžíce kořenicí směsi garam masala,1 lžičku kari,1/2lžičky kurkumy,1/2 lžičky pepře,stružek prolisovaného česneku,1 lžičku strouhaného zázvoru. Mícháme a opékáme 1-2 minuty. Pak vmícháme 400 g rajského pyré a chvíli dusíme. Přidáme čočku a 100 ml kokosového mléka(v případě nouze 100ml vody+1 kopcovaté lžičky kokos.másla). Osolíme. Podusíme. Podáváme s rýží.Já miluju jasmínovou .
Hovězí na těstoviny v rajčatové omáčce:kvalitní mleté hovězí orestujeme na lžíci oliv.oleje s jarní cibulkou a přidáme česnek(já dala medvědí).Přidáme rajčatové pyré a rozmixovaná rajčata.Osolíme,opepříme,p
"Tortila"(palačinka):špená
Tvarohové noky se špenátem, dušeným krůtím masem a mozzarelou:NOKY:půl vaničky níz.tvarohu, 1vejce,špetka soli a rozemleté vločky dle potřeby(postupujeme jako u noků nasladko s mákem-viz.sladká jídla)....KRŮTÍ MASO: krůtí maso nakrájíme na kousky(jako u guláše), okořeníme(sůl,pepř,sladká paprika,kmín), přidáme lžíci oliv.oleje, přidáme lžíci jogurtu a vložíme do pekáčku do trouby na cca 170'C....opékáme ŠPENÁT: listy špenátu orestujeme na lžičce másla(NE MARGARÍN!),přidáme prolisovaný stroužek česneku a prohřejeme...POSTUP: Noky se špenátem ihned promícháme, přidáme krůtí maso a nakrájenou mozzarelu...TIP: noky jsou výborné pouze se špenátem lehce posypané strouhaným sýrem.
Bramborovo-špenátové noky se sýrem:
2 velké brambory, 4 lžíce rozmix. špenátu, česnek dle chuti,vejce, sůl a pepř rozmixujeme. Přidáme na jemno rozmixované vločky a lžíci rýž. krupičky. Vytvoříme těsto jako na klasické noky a lžičkou odebíráme noky,které vhazujeme do vroucí osolené vody. Podáváme se strouhaným sýrem...

BRAMBOROVÉ LOKŠE
- 3 střední uvařené brambory ve slupce
- sůl
- 1 žloutek
- kokosový olej na potření
Brambory očistíme a nastrouháme na jemno. Osolíme, vmícháme žloutek a na pečící papír rozprostřeme podobně jako palačinky či lívance. Lehce potřeme kokos. olejem a pečeme dozlatova při 200°C.
TIP: Lokše podáváme nasladko s fit povidly, mákem svařeným s medem,mlékem a nastrouhaným jablkem nebo
Na slano k pečenému masu, zelí, potřené jen česnekem jako naše babičky.
ZAPÉKANÉ SÝROVÉ PALAČINKY POD SNĚHOVÝM GOUDA KABÁTKEM
Palačinky
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku kefíru
- špetka soli
- 2 celá vejce
- oříšek rozpuštěného másla
- 5 vrchovatých lžic směsi celozrných vloček rozmixovaných na mouku
Suroviny společně smícháme mixérem, necháme chvíli spojit a připravujeme na pánvi lehce potřené kokos.olejem pod pokličkou, neotáčíme, pouze poté "sesuneme" na talíř, kde budeme plnit...
Tvarůžková náplň:
- 1/2 žervé
- 1/2 cottage
- 100g tvarůžků
- Vše spojíme v robotu
Italia náplň:
- 1/2 mozzarely
- rajčata nakrájená nadrobno, popř.
- fit kečup/ rajčatové pyré
Palačinky naplníme, do pekáčku vkládáme střídavě s náplněmi. V hrnečku smícháme 2 bílky s hrstí nastrouhané goudy a trochou vody či mléka, lžící jogurtu a obsah pekáčku zalijeme. Pečeme při 180°C pod grilem.