Jdi na obsah Jdi na menu

Pečivo

24. 11. 2016

CHIA "CROASANTY" 

V míse smícháme 150g žitné mouky, 2 lžíce chia, 1 vejce, 1 lžíci medu,1 lžíci kokos.oleje,5 lžic kefíru, trochu skořice, špetku soli a na špičku nože prášku do pečiva a necháme v lednici uležet 30 min....na vál podsypeme trochu žitné mouky, vyválíme těsto do kruhu a nařežeme 4 díly, které stočíme jako rohlíky, potřeme žloutkem     a pečeme při 180°C...TIP: ačkoli jsme použili med, můžeme dovnitř zarolovat sýr-báječně se k tomu hodí stejně jako příloha (např.kozí apod) nebo fit marmeládu, fit povidla či strouhaná jablíčka.....já je miluji jen tak, ještě teplé s acidofilním mlékem :)

 

chia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Semínkový chléb(24hodinový):
2 hrnky studené vody
1+1/2 hrnku dýňových semínek
1 hrnek celozrnné pohankové mouky
1 hrnek arašídů
1/2hrnku slunečnicových semínek
3PL psyllia
2PL chia semínek
2PL bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn, provensálské koření,...)
1CL kmínu
1PL medu
1CL soli


Nejprve si rozemeleme arašídy a 1hrnek dýnˇových semínek na mouku nebo na co nejjemnější směs. Směs dáme do větší mísy a přidáme zbylé ingredience, kromě vody. Výběr směsi bylinek záleží na vaší chuti. Záleží, zda chleba jíte raději na sladko nebo na slano. Pokud upřednostňujete sladkou verzi, bylinky vynechte. Po řádném promíchání přilijeme vodu. Zamícháme a necháme 24hodin uležet přikryté při pokojové teplotě utěrkou.
Použijeme plech s pečicím papíre, vlhkou rukou vytvarujeme požadovaný tvar. Chléb drží tvar sám o sobě. Pečeme na 180°C. Záleží na typu trouby, takže si hlídáme délku pečení, ale počítejme mezi 45-60 minutami. Bochník musí byt do zlatova upečený a těsto se nesmí lepit na špejli.
4) Po upečení, chleba vytáhněte a zabalte do utěrky a nechte vychladnout.

 

semin.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 

Rohlíky:


Postup:

nastrouhat a podusit 200g mrkve,dát do mísy, vychladlé smíchat s 1vejcem, 100g arašíd.máslem (můžeš dát i máslo ghee), půl lžičky kypř.prášku bez fosfátů, 100g rozemlet.vloček, 200g špald.celozr.mouky, špetka soli.

Zpracovat těsto, dát na cca 20 min do lednice, pak vyválet placku, rozdělit na cca 10 dílů a stočit jako rohlíky, měla jsem několik čistých a do několika jsem zarolovala goudu 48%.pomazat vejcem,popř. posypat semínky a pak šup do trouby na 180°C cca 25min,prostě,až zezlátnou

 

rohlik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pečivo alá dukan

V originálu:

1vaničkový nízkotučný tvaroh, 3vejce, sůl, 3lžíce psyllia, 6lžic oves. otrub,kmín, lňená semínka, sáček suš.droždí.

Zamícháme a necháme odstát na lince cca 20min.

Předehřejeme troubu na 180°C. Na plechu na peč.papír vytvoříme 4-6 bulek, rohlíků nebo "veku".

Můžeme posypat semínky .Pečeme cca 15-20 min. dozlatova

Otruby a psyllium lze nahradit mletými vločkami aj

 

dukan.jpg

 

 

 

 

 

 


 

DUKAN TOAST PRO JEDNOHO:

Do obdélníkové misky dáme 1 vejce, 1 lžíci jogurtu, špetku soli, 1 lžíci psyllia. 1,5lžíce oves.otrub a vše promícháme.

Vložíme do mikrovlnky a zapneme na 3 minuty(750W). Poté necháme ještě do 5 minut "dojít" a vyjmeme.

S tímto chlebíkem nakládáme jako s klasickým toastem, je to rychlovka, když dojde "pečivo". Tento recept je převzatý, ale dost mi pomohl. Dělám si z něj, když rozříznu i toast do toastovače, nebo si na něj namažu nějakou dobrotu :) Víc, jak dva denně, bych ale asi nekonzumovala(je tam dost kvalitních surovin).

 

dukan-toust.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Kuskusovo-sýrové bulky:

100 g kuskusu zalijeme 100 ml horké vody a necháme nabobtnat cca 5 minut.

Přidáme 200g tvarohu nízkotučného ve vaničce, sůl, 50g strouhaného sýra,1 vejce,1lžíci lněného semínka,1lžíci chia semínek, kmín drcený, 1lžičku kypř.prášku.

Vše důkladně promícháme, vytvoříme rukou bulky (6ks), dáme na pečící papír a vložíme do trouby na 160°C na cca 25-30minut.

Pečeme dozlatova

 

kuskus.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

MOZZARELA BULKY (15-TI MINUTOVKY):

Mozzarelu společně s 1 vejcem osolíme a rozmixujeme dohladka. Přidáme na špičku nože prášek do pečiva a 1 šálek rýžové mouky. Vypracujeme těsto, v ruce utvoříme kuličky a pečeme na 175°C dozlatova.

V této verzi jsou univerzální pro sladké i slané použití

Jinak můžete do těsta přidat bylinky či česnek pro slanou verzi a nasladko med, skořici, vanilku, popř.medové koření.....meze se nekladou:)

 

mocarela.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

AVOKÁDOVÝ CHLÉB:

V misce si rozmačkáme avokádo, přidáme 1 šálek celozr.špaldové mouky, sůl, 1vejce,1 lžíci rozpuš.másla,    1 lžíci citr.šťavy,1/2lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody, lňené semínko, medvěd.česnek a kmín.

Těsto vložíme do malé formy a pečeme na 175°C dozlatova

 

 

avokado.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 
 
MixBageta semínková:
do mixéru vložíme 2 lžíce: slunečnic.semínek, dýň.semínek, sezamu, chia semínek, lňených semínek, oves.otrub, psyllia, tvarohu, bílého jogurtu. Dále 2 vejce, sůl, kmín drcený,1 lžička prášku do pečiva.
Rozmixujeme v jednotnou hmotu.Vlhkou rukou vytvarujeme na plech bagetku a pečeme na 180°C dozlatova
 
mixbaget.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář