Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

30. 9. 2016

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY SE SÓJOVÝM PÁRKEM

do osolené vody dáme vařit kořenovou zeleninu (mrkev,celer a petržel), přidáme pórek, bob.list, nové koření a celý pepř černý. Jakmile zelenina změkne přidáme červenou čočku a vaříme doměkka. Trvá to chviličku. Polévku rozmixujeme, přidáme trošku jablečného octa dle chuti,popř malinko chilli. Vložíme na kolečka nakrájený sójový párek a ještě krátce povaříme. Můžeme podávat s celozrným chlebem, ale polévka je díky zelenině velmi sytá.

polevka.jpg

 

 

 

 

 

 


 

BROKOLICOVÁ

Brokolici rozdělíme na růžičky, vložíme do hrnce, přidáme kořenovou zeleninu na špalíčky, česnek, jarní cibulku, vodu, sůl a pepř. Uvaříme. Až je vše měkké, rozmixujeme tyč.mixérem. Můžeme dřív vyjmout kořen.zeleninu a rozmixovat pouze vývar s brokolicí a zeleninu dát nahoru vcelku při servírování.Taktéž můžeme vmíchat kokos.mléko místo smetany.

broko.jpg

 

 

 

 

 

 


 

"HUSTÁ POLÉVKA"

V hrnci si na oříšku másla zpěníme nakrájený pórek na kolečka a nasekanou jarní cibulku. Přidáme 2 hrsti nakrájeného bílého zelí na úzké proužky. Osolíme, opepříme a chvíli dusíme. Poté přidáme oloupaná rajčata na kousky (1 hrst -popř.pokud jsou z plechu, celou plechovku, ale pozor na složení!), předvařenou hrst fazolí, hrst zelených fazolek a hrst růžičkové kapusty, nakrájený stroužek česneku nebo lépe česnek medvědí, špetku tymiánu a oregána. Zalijeme zel. či masovým vývarem( žádný masox, přátelé! ) nebo vodou a vaříme na mírném plameni. Jakmile je hotovo můžeme ještě dochutit.

hus.jpg

 

 

 

 

 

 


 

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Na lžíci oliv.oleje orestujeme cibulku s česnekem, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev a velký brambor, osolíme, opepříme a jakmile změknou, vložíme ještě na kostičky pokrájenou velkou řepu(nebo dvě menší). Podlijeme vodou,přihodíme 4 kuličky nového koření,1 bobkový list,pár rozinek a 2 lžičky protlaku.Vaříme doměkka. Poté vytáhneme koření,rozmixujeme dohladka a podáváme s lžící bílého jogurtu a kozím sýrem (popř.riccotou,balkánem apod...)

repa.jpg

 

 

 

 

 

 

 


FAZOLOVÁ,PROTOŽE NEZAPOMÍNÁME NA LUŠTĚNINY!

Tmavé fazole uvaříme do měkka spolu se solí,celým pepřem,drceným kmínem,novým kořením,bobkovým listem a kořenovou zeleninou.Poté zahustíme hraškou, dochutíme jableč. octem a přidáme majoránku.

 

fazol.jpg

 

 

 

 

 

 


KVĚTÁKOVÝ KRÉM S KOŘEN.ZELENINOU

Kořenovou zeleninu a květák v poměru 1:2 vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Poté několik růžiček květáku vyjmeme a necháme stranou. Ostatní v hrnci rozmixujeme dohladka,popř lehce naředíme vodou,jak kdo má rád,přilijeme trochu mléka,ještě krátce provaříme.Můžeme dosolit a dopepřit,přidáme špetku muškát.oříšku....Na talíři ozdobíme odloženým vařeným květákem a kousky kozího sýra či balkánem:)

kvetak.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HOVĚZÍ BORŠČ:

potřebujeme:

  • 300g hovězího
  • 1 velkou mrkev
  • kousek celeru
  • 1/2 petržele
  • 1/2 červené cibule
  • 4 listy zelí (já použila pekingské, co bylo doma)
  • rajčata v plechu
  • malá řepa
  • 1 lžíce másla
  • pár kapek olivového oleje
  • sladká mletá paprika
  • divoké koření (pepř celý 10 kuliček,1 bob.list, nové koření 6 kuliček) 
  • sůl

Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejné kostičky. Taktéž maso pokrájíme na kostičky. Na másle a oliv.oleji orestujeme nejprve kořenovou zeleninu, poté přidáme na jemno nakrájenou cibuli a až pak zelí na nudličky. Osolíme, přidáme divoké koření, sladkou mletou papriku. V další fázi přidáme maso na kostičky. Jakmile se maso zatáhne, dodáme řepu na kostičky, rajčata bez slupky(popř.rajčat.pyré) a zalijeme vodou.Dusíme pod pokličkou, občas promícháváme a případně doléváme vodou.

 

bors.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář