Zavařujeme , zmrazujeme, sušíme, shromažďujeme
Marmeláda bez cukru
Nakrájet ovoce do kastrólku, trochu rozinek či datlí na oslazení a štáva z citrónu....dusit do husta. Pokud nehoustne, přidat agar. Pak do sklenic, do trouby do pekáče, aby byly zalité do 2/3 na 180'C. jakmile se začnou tvořit bublinky, nechat v troubě ještě 20min. Vyjmout, otočit dnem vzhůru....oveřeno, nezkazí se, je to zdravé a jde to s jakýmkoli ovocem...Takto děláme i přesnídávky(podobný princip)
Pro snadnější výrobu marmelády z velmi kys.ovoce nebo vodnatého: Jako na obrázku použijeme např. rybíz: 300ml rybízové štťávy(vymačkané,přecezené
Fofr "marmoška" :
Hrst libovolného ovoce rozmixujeme, rozmělníme vidličkou-dle libosti. Dáme do hrnce, přivedeme k varu a necháme probublat k zhoustnutí. Sladíme jako u našeno zavařování nebo popř.stevii či medem.Nejraději vůbec.Odstavíme, vmícháme chia semínka a šup do sklenice. Necháme lehce prochladnou a uzavřeme. V lednici vydří týden....TIP:lze udělat opravdu s každým druhem ovoce, hlavně s těmi nevšedními pro marmeládu-já miluji mango! Popř.postup realizujeme i pro zavaření malé dávky nevšedního ovoce s tím rozdílem, že po nalití do sklenic sterilizujeme(obvyklý postup)
PIKANTNÍ CUKETA NA "TOPINKU"(SAMOZŘEJMĚ NAŠE PEČIVO ZAPEČENÉ V TOASTOVAČI!), KE GRILU, POD MASO...Pórek(délka našeho palce), 2 na jemno nakrájené stroužky česneku a jednu nasekanou jarní cibulku zpěníme na 1lžíci oliv.oleje. Přidáme 2 papriky kapie(červené) a 1 bílou papriku rozmixované v mixéru na konzistenci pyré. Dále vložíme cca 700g na jemno nastrouhané cukety, 100ml rajčat.pyré a plechovku loupaných rajčat(také proženeme mixérem). Vsypeme hrst rozinek, nastrouhaný zázvor(na 1 lžičku)chilli dle chuti, sůl, pepř, 1 bob.list, 3 kuličky nového koření, 2 lžíce sladké papriky, 3 lžíce soj.omáčky a 1 lžíci jableč.octa. Necháme chvíli "probublat" a vlijeme do pekáčku a pod grilem v troubě a ze začátku přiklopené pečeme na cca 175°C. Poté odklopíme a dogrilujeme, dokud nezredukujeme směs nahusto. Rozmixujeme tyč.mixérem dohladka a ještě chvíli redukujeme, dokud nemáme konzistenci mezi hustou omáčkou a pomazánkou. Okamžitě plníme do dobře omytých sklenic a obrátíme dnem vzhůru.Popřípadě můžeme ještě zavařit klasicky nebo v troubě v pekáčku s vodou. Cuketu můžeme ale udělat i jen na jednu grilovačku či dobrou večeři, kdy hotovou směs z trouby neplníme do sklenic, ale pouze přelijeme do uzavíratélné misky a po vychladnutí skladujeme v lednici. V tom případě stačí pouze 1/3 dávka. Chuť připomíná tataráček bez masa nebo také "bulharku" Dobrou chuť!